Türkiye’de Linux topluluğu 1992‘de filizlenirken, 1993 yılında linux@bilkent.edu.tr e-posta listesi etrafinda örgütlenme çalışmaları başladı.
Elektronik ortamda haberleşen bu insanlar 1995 yılında düzenlenen “1. Türkiye’de İnternet Konferansı”‘nda ilk kez yüzyüze bir araya geldiler. Bu buluşmada “Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu” adıyla birlik oluşturan Türk özgür yazılım gönüllüleri, o konferansta bir bilgisayar laboratuvarında buluşarak bilgi ve deneyimleri paylaştılar. Bu seminer; ilerleyen yıllarda yeniliklerin duyurulacağı, teknik birikimin aktarılacağı, uygulama ve deneyimlerin paylaşılacağı binlercesinin habercisiydi.
1996‘da Türkiye’de Internet Konferansı öncesi www.linux.org.tr web sitesi açıldı, onu kısa bir süre sonra Linux ve özgür yazılımların Türkiye yansılarını tutan ftp.linux.org.tr sitesi izledi. Konferansta ilk defa programa Linux seminerleri girdi ve bir Linux laboratuvarı açıldı.
1997‘deki Türkiye’de İnternet Konferansı’nda ilk kez bir salon tüm konferans boyunca tamamen Linux ve özgür yazılıma ayrıldı, Linux CD’si dağıtıldı ve topluluğunun birçok üyesinin yazdığı ilk Türkçe Linux kitabı dağıtıldı.
1998 yılında ise Türkiye’de geliştirilen ilk Linux dağıtımı olan Turkuaz GNU/Linux’u, Türkçe olarak hazırladılar ve dağıtım o yılki Türkiye’de Internet Konferansı’nda bir kullanım kitapçığı ile birlikte dağıtıldı.
1999‘da başlayan Akademik Bilişim Konferansları’nda da bir salonunun tamamen Linux ve özgür yazılıma ayrılma geleneği devam etti; konferansın hemen öncesi, üniversite bilgi işlem personellerine yönelik birkaç günlük Linux kursları düzenlendi.
2000 Nisan ayında başlatılan girişimler ile “Linux Kullanıcıları Grubu”, 24.04.2000 tarihinde dernek statüsünde bir tüzel kişiliğe kavuşarak, bugünkü Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) adını aldı. Kendi fiziksel sunucusuna kavuştu, e-posta listesi de linux@linux.org.tr adresine taşındı. Zaman içerisinde amaçlarına göre sayıları ve çeşitleri artan e-posta listeleri, günümüze kadar derneğin temel iletişim aracı olmayı sürdürdü.
2000 Mayıs’ında Ankara’da ve İstanbul’da, ilerleyen dönemlerde İzmir’de, önce haftalık, daha sonra iki haftada bir ve aylık düzenli seminerler yapılmaya başlandı. Beş seneyi aşkın süre sürdürülen bu çalışmalarda birçok konuda dinleyicilerle bilgi paylaşıldı, birçok konuşmacı deneyim kazandı.
2002‘de ilk “gezici” seminerler, İnternet Haftası içinde, 6 şehirlik bir turne olarak düzenlendi. Büyük şehirlerdeki etkinliklere katılamayan insanların ayaklarına giderek onlara ulaşmayı hedefleyen seminerler büyük başarı kazandı. Gelecek yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında onlarca şehirde düzenlenecek seminerlerin habercisi oldu.
Yine 2002‘de sadece özgür yazılımlara ayrılmış, derneğin organizasyonunu kendi yaptığı “Linux ve Özgür Yazılım Şenliği” düzenlendi. 4 günde 5 paralel salonda gerçekleştirilen oturumlar, firma/topluluk standları, kurulan Internet Cafe ve düzenlenen oyun turnuvası ile tamamlanan etkinlik; her yıl tekrarlanarak gelenekselleşti.
2004‘te Türkiye’de yaygınlaşan özgür yazılımla ilgili web günlüklerini tek bir web sitesinde buluşturan “Linux Gezegeni” açıldı.
2005‘te www.linux.org.tr web sitesinde Türkiye’de özgür yazılım konusunda yapılan çeşitli çalışmaların rehberleri oluşturularak; yazılan özgür yazılım kitaplarına, sektörde çalışan özgür yazılım firmalarına, geliştirilen özgür yazılımlara yer verilmeye başlandı.
Yıllar içerisinde Penguence isimli bir elektronik dergi, başarı öyküleri, Türkçe belgeler, yazılım geliştirilmesi ve daha birçok konuda uygulamalar yapıldı. Pek çok bilişim etkinliğinde yer alındı, stand açıldı, seminer verildi. Basın bildirileri yayınlandı, yüzlerce kurumla işbirliği yapıldı, tüzel kişiliklerin etkin olabildiği ortamlarda özgür yazılım camiası temsil edildi. Bilişim sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platformda yer aldı.
Bugün 25 yıla yakın geçmişi, birçok şehirde (ve ülkede) yaşayan yüzlerce üyesi ile LKD; Türkiye’de Linux ve özgür yazılımlarla ilgili projelerin üretilmesi, gerçekleştirilmesi ve özgür yazılım kullanımının teşvik edilmesi için birçok koldan çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Son güncelleme 19 Temmuz 2024